Ljubljana – en ukjent perle

Slovenia er et lite land som lenge har vært i skyggen av sine mer kjente naboer Italia, Østerrike og Ungarn, men dette er i ferd med å snu etter at landet er blitt hyllet som Europas nye mat mekka. Landet er ikke bare for “foodies”, for her finner du også både kultur- og flotte natur opplevleser.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hovedstaden, Ljubljana er en idyllisk by ved elva Ljubljanica. Gamle byen ligger på østsiden av elva og på en høyde over ligger Ljubljana slottet og skuer ut over byen. Den gamle bydelen er kompakt og vakker med barokk arkitekur, flotte broer, brosteinsbelagte gater og grønne trær langs elva. Bykjernen er bilfri og alle barer og spisesteder gjør byen ekstra livlig.
Vi dro til Ljubljana i fjor høst, for å delta i Ljubljana Marathon, og ble gledelig overrasket over denne vakre byen og de vennlige menneskene.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spise
Mat og vin er noe de virkelig kan i Ljubljana og dette er kanskje den beste grunnen for å dra dit.

Strelec holder til i tårnet på Ljubljana slott, og hit drar du hvis du skal markere en spesiell anledning eller vil unne deg noe ekstra. Her får du slovensk mat på sitt beste, med fantastisk utsikt over byen og topp service.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valvas’or er en elegant italiensk restaurant i gamlebyen. Veldig god mat og vin, og utmerket service.IMG_7517

Julija – rett ved siden av Valvas’or finner du kanskje den beste restaurantene i gamlebyen. Her serveres middelhavs inspirert mat med slovensk vri og topp service.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gujžina – en liten koselig restaurant hvor tradisjonell slovensk mat serveres.

Overnatting
8D35507D-7819-4C16-9F9C-9F3D133FF978

Hotel Cubo er et 4 stjerners hotell som gir en 5 stjerners opplevelse. Hotellet har kun 26 rom og en personlig atmosfære. Beliggenheten er perfekt for å utforske gamlebyen og for shopping i Slovenska gaten. Moderne, flotte og rene rom, hvor rommene stelles både morgen og kveld, og sengetøy skiftes hver dag. Fri minibar og nydelig frokost hvor du bestiller  varm mat fra meny. Hotell betjeningen gjør det ytterste for at du skal få et flott opphold, og vi fikk også veldig god hjelp med restaurant valg og utflukter. Vi valgte dette hotellet pga beliggenheten som var rett ved start området for Ljubljana maraton. Jeg er ikke i tvil om at jeg vil velge dette hotellet igjen ved neste besøk i byen, for dette er kanskje det beste hotellet jeg noen gang har bodd på.  Besøk hotellets hjemme side her.

Intercontinental Hotel Ljubljana – det eneste 5 stjerners og mest lukseriøse hotellet i byen, hvis du virkelig vil “flotte” deg. Det er lokalisert nær buss- og tog stasjonen.

16CDCCAC-148F-4ACC-887F-CACCB2771435

Shopping

Nå drar en kanskje ikke til Ljubljana for å shoppe, men du finner en del internasjonale designere/merker og flere spennende slovenske designere, glass og krystall, antikviteter, lokal kunst og håndverk.

Galerija Emporium stormagasin med en rekke kjente merker som Valentino og Furla.

NAMA stormagasin – her finner du blant annet Benetton og Guess.

Maximarket – her finner du klær, sko, kosmetikk , delikatesse butikk i kjelleren og flere restauranter.

Slovenska gaten –  populær shopping gate hvor du blant annet finner Zara og H&M til hyggeligere priser enn hjemme.

Gamlebyen – her finner du små koselig nisjebutikker og marked.

Sightseeing

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gamlebyen  med sine trange brosteinsgater omgitt av små hus med barokkfasader, åpne plasser med vakre fontener og yrende folkeliv, er kanskje den største attraksjonen i Ljubljana.

Ljubljana Slott – midt i byen ruver slottet over sine omgivelser. Dagens festningsverk kommer fra 1500-tallet, men det har vært en festning her siden 900-tallet. Det går kabelbane opp til slottet, men du kan også rusle opp og ned på grussti. På slottet kan du besøke museer og nyte utsikten.

Trippelbroen – her var det opprinnelig én bro, men den ble for liten når det kom biltrafikk til byen. I stedet for å bytte den ut med en større bro, lagde man to mindre gangbroer på hver sin side. I dag er også den store broen gangbro.65bc295c-65f5-42f6-afda-3899b9e07262-e1552491383751.jpeg

Dragebroen– fortsetter en videre langs elven kommer en først til “Butcher’s bridge” som er Ljubljana svar på Paris’ kjærlighetsbro, mens neste bro er mer kjent, nemlig drage broen. Den ble bygget tidlig på 1900-tallet i jugend stil, og er dekorert med drage skulpturer.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

St. Nicholas-katedralen – en av Ljubljanas barokke kirker, med røtter tilbake til 1262. Dagens struktur stammer fra rundt 1703. Inngangsdørene beskriver Slovenias historie.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nasjonal galleriet – her finner du kunst fra 1200-tallet og frem til ca 1920, fra alle stilarter og kunstnere fra hele Europa.

Tivoli Park – er en stor grønn park ved Ljubljana sentrum på nesten 5 kvadratkilometer. Her er utendørs svømmebasseng, botanisk hage, sportspark og lekeplass, fontener og statuer, og en kunstig innsjø. Dette er et yndet utfluktsomåde for byens innbyggere, og et behagelig sted å slappe av.

Vi hadde en super lang helg i Ljubljana, med masse god mat og vin, flotte opplevelser i og utenfor byen. Prisene i Ljubljana er lavere enn f.eks. i Italia, som hjelper på reisebudsjettet. Jeg falt for Ljubljana og ønsker meg tilbake hit.