Edinburgh Guide

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Edinburgh er en vakker blanding av den mørke middelalder gamlebyen og den moderne Georgianske nye bydelen.
Gamlebyen har flere historiske bygninger på en kvadratkilometer enn omtrent hvor som helst andre steder i Storbritannia, og det er en sann fryd å utforske byen. Her finner du en blanding av nytt, gammelt og enda gamlere, gode spisesteder og flotte utsiktspunkter.

Den enkleste og ikke minst fineste måten å komme seg rundt på i Edinburgh, er til fots. Bysentrum er ikke stort, og du får med deg mye på et par dager i byen. Selve byen, som er hjem til i underkant av 500 000 innbyggere, er delt i to deler, Old Town og New Town, delt på midten av den lange handlegaten, Princes Street, og byparken, Princes Street Gardens. På en høyde i gamlebyen ruver Edinburgh Castle og her oppe starter The Royal Mile som er hovedgata i bydelen. Den er omtrent en mile lang, (ca 1,8 km som fra gammelt av var en skotsk mile), og i andre enden ligger Holyrood Palace som er dronningen sin residens. I den nye bydelen som er fra 1800-tallet, så ikke akkurat ny, finner du de store handlegatene i byen og flott Georgiansk arkitektur.

Edinburgh har hele 4.500 bygninger som er verneverdige eller fredet. Hele gamlebyen (Old town) og den nye (New town) ble i 1995 inkludert på UNESCOs verdensarvliste.

 

Her bor du i Edinburgh

Vi valgte å bo i den gamle bydelen, men har du shopping som hovedaktivitet, ville jeg valgt den nye bydelen. Uansett hvor du velger å bo er det meste innen rekkevidde. Merk at august er festival måned i Edinburgh og hotellene er mye dyrere da.

Market Street Hotel er et helt nytt og moderne fire stjerners design hotell med perfekt beliggenhet i gamle bydelen, rett ved togstasjonen og et par minutters gange til Princes Street. Rommene er fint innredet og vel utstyrt. Her finner du blant annet både hårføner og glattetang, kikkert, klesdamper, espressomaskin og vannkoker, gratis vann, stor flatskjerm med Netflix, i tillegg til deilige badekåper og tøfler, sengetøy i egyptisk bomull og et utvalg av puter. Ved innsjekking får du gratis champagne og topp service. Vi valgte det minste rommet, Cozy, og jeg var bekymret for at det ville bli trangt, men jeg ble gledelig overrasket over størrelsen. Rommene har kingsize seng, bord og to stoler, adskilt inngang med garderobe og delvis åpen badeløsning. Badet har toalett og dusj med regndusj, og diverse toalettartikler som shampoo og balsam. Rommene på dette hotellet varier i størrelse fra 20 til 31 m2, i tillegg til suite på 47 m2. Nettsiden til hotellet finner du her,

The Witchery by the Castle er det flotteste hotellet i Edinburgh, så hvis du virkelig føler for å flotte deg, er det her du skal sjekke inn. Hotellet har kun 9 suiter, alle er unike og innredet i en overdådig stil og du vil garantert føle deg som en kongelig her. Hotellet tilbyr kun rom for opptil 2 personer og er ikke egnet for barn. Som navnet sier, finner du dette hotellet like ved inngangen til Edinburgh Castle på the Royal Mile i gamlebyen. Bygningen stammer fra det 16. århundre og hotell navnet er valgt pga alle kvinnene som ble brent som hekser på Castlehill. Dette hotellet huser også en av byens beste restauranter.
IMG_6526

Old Town Chambers, 5 stjerners leilighets hotell i gamlebyen nær St. Gilses katedralen. Her får du kjøkken med kjøleskap, kokeplater, ovn og mikrobølgeovn og kjøkkenutstyr, så hvis du foretrekker å lage din egen middag, er dette stedet for deg. Her kan du booke leilighet for inntil 6 personer.

Fraser Suites Edinburgh; 4 stjerners hotell hvor alle rom har te-kjøkken med kjøleskap, mikro og vannkoker. Hotellet ligger i gamlebyen nær St. Giles katedralen.

The Scotsman Hotel er nok et flott 4 stjerners hotell med flott beliggenhet midt i smørøyet i gamlebyen, men også kort vei til Princes Street og den nyere bydelen. Hotellet finner du i en historisk barokk bygning som tidligere huset The Scotsman avis i nesten 100 år.

Radisson Blu Hotel, 4 stjerners spa hotell midt i gamlebyen. Selve bygningen ser ut som et gammelt slott, men på innsiden finner du et moderne hotell med flotte rom, svømmebasseng, spa og egen restaurant. Hotellet tilbyr også familierom.

The Balmoral Hotel er hotellet for deg som vil bo i New Town og samtidig unne deg det lille ekstra. Dette 5 stjernes hotellet er noe av det beste Edinburgh kan tilby, her finner du  spa, innendørs svømmebasseng, flere restauranter og barer, og selvfølgelig flotte hotell rom.

Motel One er et litt mer budsjett vennlig hotell i gamlebyen, nær togstasjonen. Rommene er små, men flott innredet og hele hotellet har en koselig, skotsk atmosfære.

The Dunstane Houses velger du hvis du vil bo litt utenfor sentrum og ha fred og ro. Dette 5 stjerners hotellet består av to viktorianske bygninger med totalt 35 unike rom, restaurant og bar og intim atmosfære.

Her spiser du i Edinburgh

Det er veldig mange bra spisesteder i Edinburgh, og uansett om du foretrekker dyre restauranter med hvite duker eller mer rustikke spisesteder, så finner du det garantert her. Jeg hadde en lang liste med spisesteder jeg hadde lyst å prøve, men kom dessverre ikke gjennom hele, så her må det planlegges ny tur.

The Cambridge Bar i New Town, får du kanskje byens beste hamburger og hyggelig atmosfære. Jeg spiste burger med haggis og whisky saus og angret ikke på det.
IMG_6294

Burgers and Beers Grillhouse midt i gamlebyen påstår å ha Scotland’s beste burger. Mulig det ikke stemmer, men personalet er hyggelige og lokalet koselig. Jeg testet burger med peanøttsmør og syltetøy som var en ny spennende kombinasjon for meg.

The Witchery er en av byens beste restauranter og en helaften her kan fort bli en dyr affære. Vi gikk istedet for afternoon tea, og ble imponert av både mat og lokalet. Tror dette er den beste clutted cream jeg noen gang har smakt, og det er første gang jeg har fått haggis-kuler sammen med afternoon te.

The Lookout by Gardeners Cottage oppe ved Calton Hill har flott utsikt over byen og  utsøkt mat. Her lønner det seg å bestille bord.

Wedgwood The Restaurant er en liten restaurant midt på The Royal Mile som server utsøkt skotsk mat. Her lønner det seg også å bestille bord.

The Grain Store i Victoria Street er en av byens mest romantiske restauranter som serverer skotsk mat.

Contini i George Street er en italiensk restaurant i den nye bydelen. Jeg rakk dessverre aldri å prøve denne restauranten, men den har fått veldig gode anmeldelser. Contini har også en restaurant i gamle byen som serverer skotsk mat, som jeg også tror er verdt et besøk.

Mums Great Comfort Food i gamlebyen, får du god og rimelig tradisjonell mat. Ingen fancy lokaler, bare bra mat. Har du lyst å prøve haggis er dette stedet.

Piemaker i gamlebyen har stort utvalg av pai. Her får du rask, billig og bra mat, og stort utvalg; alt fra skotsk kjøtt pai til vegetar pai. Supert sted for å stagge sulten under all sightseeingen eller spise frokost som vi gjorde.

Zizzi i Roxburgh Court mellom The Royal Mile og Cockburn Street, går du hvis du har lyst på enkel italiensk mat. Zizzi er en kjede du finner i hele Storbritannia og Irland. Denne restauranten ligger noe skjult bak Mary King’s Close, vi fant den helt tilfeldig første kvelden. Flott lokalet hvor du virkelig føler du er i gamlebyen, rask servering og god mat. Vi spiste både pizza og pasta, og både ungdommen og jeg var fornøyd.

Hula Juice Café i Victoria Street, går du for å spise frokost hvis du er glad i smoothie bowls eller bare sunn mat. Dette er den første juice baren i Edinburgh og du kan enten spise i den lille caféen eller ta med deg. Vi hadde avokado toast, det var rikelig med mat, men jeg kan dessverre ikke si at dette var den beste avokado toasten jeg har spist. Neste gang går jeg for en smoothie bowl.

Her shopper du i Edinburgh

Edinburgh er en så utrolig vakker by at jeg tviler på at noen drar her kun for å shoppe, men når en er mettet av sightseeing eller regner høljer ned, kan det være greit å stikke innom en butikk eller to.

Princes Street i nye bydelen er den største handlegata og dermed den mest travle. Her finner du store kjede butikker som H&M, Zara og Top Shop, men også butikker som Dr Martens og Lush.

I George Street er det litt roligere og jeg må innrømme jeg likte meg bedre her. Her finner du blant andre Pringle of Scotland, Hugo Boss, Hollister og Jo Malone.

I Multrees Walk finner du Edinburgh’s “high end” shopping som Gucci, Louis Vuitton og Burberry, og på hjørnet av Multrees ligger varemagasinet Harvey Nichols. Jeg ble litt skuffet over utvalget i denne kategorien, da det faktisk er bedre utvalg i Nedre Slottsgate i Oslo som har omtrent like mange innbyggere, men færre turister vil jeg tro. Uansett så dro vi ikke til Skottland for å tømme bankkontoen, så shoppingen min bestod stort sett av snop…..

….. og det shoppet jeg i gamlebyen på The Royal Mile, her er det drøssevis med typiske turist butikker som selger skotsk ull og kashmir, rutete skjerf og kilt, Whisky, søtsaker og julepynt. Jeg ble hekta på skotsk fudge i løpet av uka i Skotland og fylte opp all ledig plass i kofferten med det. Gikk også på en liten smell i en av de to helårs julebutikkene – det er jo så koselig med jul. Etter å ha vært noen dager i denne byen, følte jeg plutselig et stort behov for å shoppe meg rutete skjerf og ei langhåra ku, men klarte å la være. Neste gang…..

Dette gjør du i Edinburgh

Edinburgh Castle er den mest besøkte bygningen i Skottland og jeg kan si med en gang at her er det mange turister, men allikevel verdt å få med seg. Slottet ligger oppe på en vulkansk klippe, er godt synlig i bybildet og har en lang historie helt tilbake til 1100-tallet. Det koster ca 200,- å komme innenfor slottsporten, og en bør beregne å bruke litt tid her. En liten pause på Tehuset anbefales hvis en blir sliten i beina eller lysten på noe søtt.

Victoria Street: Victoria Street er en av de mest kjente gatene med sin flotte buede form og fargerike butikkfasader. Her finner du Harry Potter butikker og andre nisje butikker, husk å få med deg den øverste terrassen av denne gata også.

The Royal Mile – denne brosteinsbelagte gata strekker seg fra slottet på toppen og ned til Holyrood House. Og vandre her føles som en har reist tilbake i tid, for på denne strekningen er det mange historiske bygninger som St. Giles katedralen, Parliament House og Signet Library. Glem heller ikke alle bakgatene og bakgårdene du finner langs Royal Mile som skottene kaller for Close (uttales kloss). Her kan du få et glimt av middelalder arkitektur da noen av disse daterer helt tilbake til 1500 tallet. En av de mest kjente er Mary King’s Close som er underjordisk og stengt av, men en kan være med på guidet tur. Er du Outlander fan, finner du også flere “film locations” som Tweeddale Court og Bakehouse Close.

Palace of Holyroodhouse er kongefamiliens offisielle residens i Edinburgh, og slottet er åpent for besøk hvis dronningen ikke er hjemme. Byggingen av det kongelig slottet startet i 1503, men barokk slottet slik det står i dag, ble først fullført i 1678.  Mary Queen of Scots bodde her fra 1561 til 1567 og hennes rom i tårnet kan du besøke. Slottet ble bygget rett ved siden av et kloster fra 1100-tallet som har stått som en ruin siden 1800-tallet, men du får allikevel inntrykk av hvor flott dette engang var.

Calton Hill: Edinburgh består av flere høyder og Calton Hill er en av de. På toppen finner du det Atenske Akropolis, et uferdig prosjekt fra begynnelsen av 1800-tallet, som skulle ha vært et monument for dem som mistet livet i Napoleonskrigene, men pengene tok slutt og monumentet ble aldri fullført. Utsikten fra bakketoppen er spektakulær, perfekt for å se både soloppgang og solnedgang over byen.

Arthur’s Seat er det høyeste punktet i Edinburgh, hele 251 meter over havet. Her kan du dra på fjelltur midt i byen. Det er flere stier opp, jeg valgte å ta den bratteste veien opp fra baksiden og en litt slakkere vei ned mot Holyrood Palace. Jeg gikk opp fra skyggesiden og ble møtt av morgensola da jeg nærmet meg toppen, noe som gjorde turen ganske magisk, og 360 graders utsikt over byen, var heller ikke å forakte.

Scott Monument er verdens største monument dedikert til en forfatter, Sir Walter Scott. Dette gotiske tårnet ved Princes Street, er over 60 meter høyt og det går an å ta turen opp 287 trapper for å skue ut over byen.
fullsizeoutput_3237

Princes Street Gardens midt i hjerte av byen, var tidligere byens største innsjø, men ble tappet på slutten av 1700 årene og parken ble innviet i 1820. I parken finner du vakre Ross Fontain som ble installert i 1872. Rundt juletider gjøres parken om til et “Winter Wonderland” med julemarked og skøytebane.

Ikke langt fra sentrum finner du Dean Village, en rolig oase i byen hvor det er flott å gå (eller løpe som vi gjorde) langs elva.

Circus Lane er et yndet mål for Instagrammere – dette er den fineste gata i byen. Du finner den i Stockbridge litt utenfor sentrum.
IMG_5833

Når reiser en til Edinburgh

Vi dro bort i høstferien og fikk med oss både en god del vind og regn, men vi kledde oss godt og innimellom tittet sola frem. Været i Skotland er nok ganske likt vestlandsværet som jeg er vant til – altså ganske uberegnelig. I august er det mange festivaler og mye liv og nok mer kø rundt severdighetene. Jeg innbiller meg at desember er magisk i gamlebyen selv om snøen nok uteblir, men Edinburgh er nok like flott uansett årstid.

God tur!